Sådan bruger du Fortidsmindeguiden

Brug af kortene på guiden.

Poskaer Stenhus 11Poskær Stenhus på Mols i vinterdragt, 21. feb. 2002. Foto: K. KristiansenOI fortidsmindeguiden er der lagt vægt på, at du ved hjælp af kortet på "Forsiden" eller under "Lokaliteter", let får adgang til at opsøge seværdige fortidsminder efter beliggenhed, type eller tidsperiode ud fra princippet: Her er jeg - Hvad er der i nærheden?

Kortene er "hjertet" i fortidsmindeguiden.
Forsiden starter med at vise alle lokaliteter i guiden sorteret på fortidsmindetype og tidsperiode. Fortidsminde-typen fremgår af det enkelte ikon på kortet. Du kan også selv vælge fortidsmindetype og/eller tidsalder i søgefeltet under kortet og efterfølgende klikke på "Søg".

Når du med din curser rører et fortidsmindeikon på kortet viser lokalitetens navn og et klik på ikonet åbner en lille "Pop-up" med et lille billede af fortidsmindet, hvor du også kan se fortidsminde-typen. Med endnu på dette åbner du selve lokaliteten.

Kortudsnittet ændres ved hjælp af + (zoom ind) og - (zoom ud) knapperne og kan også vises i fuldskærm. Du kan også vælge mellem, om du vil have kort eller luftfoto som baggrund. Hvis din mus har et "Scrool-hjul" kan du også klikke i kortet og efterfølgende bruge dette til at zoome ind/ud i kortet.
Du flytter lettest rundt i kortet, ved at bruge "Hånd-funktionen" som automatisk fremkommer, når du placerer curseren over kortet. Alternativt kan du flytte rundt i kortet ved at bruge tastaturets "Pil-taster" eller "PgUp/PgDw/Home/End-tasterne".

Vælge Tidsaldre / Lokaliteter.

I topmenuen "Tidsaldre" eller i den stationære menu "Tidsaldre / Lokaliteter" til højre for kortet i toppen af skærmen, kan du direkte gå til alle lokaliteter under den vælge tidsalder. Alle lokaliteter fra den valgte tidsalder fremkommer så sorteret i alfabetisk rækkefølge under kortet. Ved klik på pilen til højre for tidsalder-navnet i højre-menuen åbnes tilsvarende en liste med alle lokalitetsnavne, hvorfra du naturligvis også kan klikke dig ind på den enkelte lokalitet.

Lokalitetssiden (guide-lokaliteter afsat med type-ikoner)

Lokalitets-siden indeholder beskrivelsen af fortidsmindet rigt illustreret med fotos og tegninger.
I toppen af siden kører et billedgalleri med illustrationerne fra lokaliteten og du kan klikke på dem for at forstørre biilederne og se dem i sit eget "Fremviser-vindue". Administartionsoplysningerne til højre for billedgalleriet angiver fortidsmindets ejerforhold, samt hvem som har ansvaret for det og tilhørende link.
Ved klik på frednngs- eller stednummer åbnes et nyt vindue med fortidsmindets oplysninger fra den nationale database "Fund og Fortidsminder". Herunder finder du lokalitetens GPS-koordinater.

Et klik på menubjælken "Adgang til fortidsmindet" bringer dig til bunden af lokalitetssiden, hvor det i detaljer med tekst og kort, fortælles hvor og hvordan du finder frem til fortidsmindet.
Bemærk at mange lokaliteter indeholder vigtige oplysninger om korrekt færdsel på stedet. Her finder du også både GoogleMaps og Krak-kort, hvor det aktuelle fortidsminde fremgår.

Menubjælken "Litteratur" indeholder indeholder udvalgt litteratur og links til lokaliteten, som også findes under de opdelte lister i topmenuen "Litteratur".
Tilsvarende kan du med klik på bjælken "Se info-tavle (PDF)" åbne en pdf-fil med kopi af informationstavlen på mange lokaliteter.

Et klik på menubjælken "Udskriv PDF" sammensætter en udskriftvenlig PDF-fil med alle lokalitetsoplysninger - klar til at tage med på tur. Teksten kræver at du har programmet "Adobe Reader" installeret på din maskine. Hvis du ikke har programmet, kan du gratis hente det HER.

Lokalitetssiden (Link-lokaliteter afsat med type-ikoner)

Indeholder link til eksterne hjemmesider (primært Slots- og Kulturstyrelsens projekt: ”Danmarks Oldtid i Landskabet”) samt luftfoto, Google- og Krak-kort med lokalitets-koordinater. Fortidsmindet plejes og der findes informationsskilte på stedet.

Lokalitetssiden (Interesse-punkter afsat med røde prikker)

Indeholder link til Krak-kort med lokalitets-koordinater samt fortidsmindets navn og tidsalder. Disse lokaliteter stammer fra bogen ”Guide til danske fortidsminder” udgivet af Skov- og Naturstyrelsen på Gyldendals forlag - se mere herom  under det enkelte interessepunkt. Fortidsmindeguiden garanterer intet om, der stadig er adgang til stedet, om der forefindes skiltning og om fortidsmindet plejes.


VI ØNSKER DIG GOD FORNØJELSE MED GUIDEN!

Copyright

Al tekst, illustrationer og kort er beskyttet af lov om ophavsret.
Kopiering kun efter forudgående skriftlig tilladelse.