Middelalderens halvkredsvold ved Pedersborg
Peders Thorstensøn´s privatborg på bakken ved Pedersborg Kirke er ikke det eneste spor i området fra den tidlige middelalders bebyggelse. Dengang var også det flade areal vest for kirken - den såkaldte "Præsteeng" - bebygget og et ca. 3,6 hektar stort område nord for Pedersborg Sø var omsluttet af en beskyttende 300 meter lang, 4 meter høj og indtil 20 meter bred halvkredsvold.
Detaljerne omkring voldens opførelse kendes endnu ikke, og flere har derfor ganske nærliggende anført ligheden med vikingetidens halvkredsvolde omkring de tidlige byer som for eksempel ved Hedeby, Ribe og Århus. Der er dog endnu ikke gjort fund fra denne periode ved Pedersborg. Yderligere antyder en C-14 prøve fra et snit gennem volden dateret til yngste bronzealder ca. 600 f. Kr., at voldens historie og stedets brug er langt mere kompleks end blot tilhørende Peder Thorstensøn´s privatborg fra den tidlige middelalder.
Privatborgen, volden og området ved Pedersborg kan derfor formodes at have et stort potentiale for fremtidige arkæologiske undersøgelser. Borgen er også en af de ganske få privatborge som kendes fra denne tid, og fremtidige undersøgelser kan med rette formodes at bibringe ny viden om borgens funktion og betydning i den urolige tid omkring de interne magtkampe i Danmark forud for at Valmemar den Store blev enekonge i 1157.